top of page

neden doğum fotoğrafı yerine yenidoğanları fotoğraflamayı seçtim

Hem doğum fotoğrafları hem de yenidoğan fotoğrafları çekmiş biri olarak, iki alan hakkında fikrim var. Bir süre doğumları fotoğrafladıktan sonra bu alanı bırakıp yenidoğan fotoğraflarına yönelmeye karar verdim. Bunun birkaç nedeni var. İlki hastanede gerçekleşen doğum süreçlerinde anne bir ameliyattan çıkmış oluyor ve hareket edebilmekte zorlanıyor. Etrafında hemşiresinden ziyaretçisine pek çok kişi oluyor. Bebeğini kucağına alıp ona karşı hissettiği duygulara tam odaklanacakken kapı çalıyor ve içeri hemşire girip ölçüm yapıyor. Tam bebeğini annenin kucağında düzgün bir açı ile konumlandırmışken kapı çalıyor ve ziyaretçiler geliyor. Gün bu modda ilerliyor. Arada zar zor uygun bir 5 dakika bulunca, fotoğraf karesine annenin koluna takılı plastik kablolar ve hastane yatağı giriyor. Hadi bunu da geçelim, tam fotoğraf çekeceğim anda bebek, yeni doğduğu için sürekli acıkıp emmek istiyor, ememediğinde ağlıyor. Sonuç olarak hayalimdeki anne, baba ve bebek duygusallığını anlatan kareler bir türlü şekillenemiyordu.

Yaşadığım bu durumlar karşısında bir fotoğrafçı olarak bir aileye yıllarca bıkmadan ve keyifle bakabileceği duygu dolu fotoğraflar nasıl bırakabilirim diye düşündüm. Cevap alan ve ortam değişimiydi. Yani doğumları değil, yenidoğan fotoğrafları çekersem istediğim tarzda fotoğraflar çekebilecektim.

Yenidoğan fotoğraf çekimlerinde sadece siz ve ben varım. Kapıyı çalan yok, mutlu bir ortamda bebeğiniz ve duygularınızla dolu dingin dakikalar var. Fotoğraf çekim hızını bebeğiniz belirliyor. Sizin tek yapmanız gereken bebeğinizle gelmek oluyor. Ben gerekli aksesuar ve bebek giysilerine sahibim.

Doğumdan sonraki ilk on gün içinde yenidoğan fotoğraflarını çekmek en ideali. Doğumdan sonraki bu sürede, siz ve bebeğiniz kendinize gelmiş ve ameliyat etkilerinden sıyrılmış oluyorsunuz. Bebeğinizin kordon bağının düşmüş olup olmaması, fotoğraf çekimi için bir engel değil. On gün içinde bebeğiniz ilk banyosunu yapmış, belirli bir emme rutini oturtmuş ve aranızda güzel bir bağ oluşmuş oluyor. Bebeğinizin en küçük olduğu, avcunuzun içine sığdığı, hayatınızın yeni bir dönemine geçtiğiniz bu zamandan geriye bırakılabilecek en değerli şey fotoğraflar.

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499160846737-77S5PYBZL83CDHPGQWSI/yedidogan+bebek+fotografi" alt="yedidogan bebek fotografi" />

yedidogan bebek fotografi

Yenidoğan fotoğraf çekimine karar vermek için doğum öncesinde görüşmek çok önemli. Bu şekilde sohbet etme fırsatımız olur. Bu sohbet sırasında konuştuğumuz ve sizin bebekliğinizden kalan bir oyuncak veya battaniye fotoğraf karelerine girebilir. Hamileliğinizin yedinci ayına kadar yenidoğan fotoğrafını netleştirmenizi öneririm. Eğer bu karar hamileliğin son günlerine kalırsa ya da daha da olumsuzu, doğum sonrasına kalırsa belki hiç böyle fotoğraflarınız olmayabilir. Çünkü doğum sonrası hayatınız 24 saatlik değil 3 saatlik döngülerden (emzir, gazını çıkart, altını değiştir ve uyut :) oluşacak. Siz, gün nerede başlıyor ve nerede bitiyor bilemeyeceksiniz. Aklınıza fotoğraf çekimi geldiğinde, bebeğiniz bir buçuk aylık olacak ve çok geç kalınmış olacak. İlk on gün bebeğinizin en derin ve uzun uyuduğu bir dönem. Ayrıca vücutlarının en esnek olduğu dönem. Bu şekilde uyurken onları farklı şekillerde fotoğraflama fırsatım oluyor. İlk on günden sonra bu özelliklerini yavaş yavaş yitirmeye başlıyorlar.

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499161716297-48FBH7MWPVC3VG2E4VWS/yenidogan+bebek+foto%C4%9Frafi+bursa" alt="yenidogan bebek fotoğrafi bursa" />

yenidogan bebek fotoğrafi bursa

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499161786275-99U7KIX6KY9GDX2M5FH0/yenidogan+bebek+gulumserken" alt="yenidogan bebek gulumserken" />

yenidogan bebek gulumserken

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499161844770-AY65Z18P7R9411V2T9S3/yenidogan+bebek+ve+ayicigi" alt="Bu örgü ayıcığın uzun bir hikayesi var. Örgü formülünü Amerika'dan buldum, örecek kişi ve yün firması Avustralya'dan. Bu küçüklükte örgü bebek yapan pek yok ama uğraşıma değdi bence :)" />

Bu örgü ayıcığın uzun bir hikayesi var. Örgü formülünü Amerika'dan buldum, örecek kişi ve yün firması Avustralya'dan. Bu küçüklükte örgü bebek yapan pek yok ama uğraşıma değdi bence :)

Bu örgü ayıcığın uzun bir hikayesi var. Örgü formülünü Amerika'dan buldum, örecek kişi ve yün firması Avustralya'dan. Bu küçüklükte örgü bebek yapan pek yok ama uğraşıma değdi bence :)

Bebeğinizi tek değil sizinle de fotoğraflıyorum. Anne-baba-bebek içeren örnek fotoğraflara buradan bakabilirsiniz. Bu yazımda sadece bu tatlı bebeğin kalp eriten fotoğraflarına yer verdim. Fotoğraf çekmeyi ve yenidoğan bebek fotoğrafı çekmeyi çok sevmemin nedenini anlayın istedim. Bu tarz fotoğraflar ne yazık ki doğum fotoğrafı çekerken oluşamıyor ve bir fotoğrafçı olarak beni heyecanlandıran fotoğraflar, bu tarz fotoğraflar. Yenidoğan fotoğrafları bence bebeğiniz büyüyüp yetişkin olduğunda en seveceği fotoğraflar. Hayata başlangıcın, en küçük oldukları dönemin estetik ve sıcacık fotoğrafları.

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499162605418-52ASKRSBRA8UUNFYA3O7/yenidogan+bebek+fotografi+bursa+ahsap+varil" alt="Fotoğraftaki ahşap varilin de bir hikayesi var, herşeyin hikayesi olduğu gibi. Bir arkadaşım elindeki eski varili ikiye kesip, kenarlarını düzeltip bana verdi. Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz. Çünkü uzun zamandır böyle bir ahşap varil arayışındayd…" />

Fotoğraftaki ahşap varilin de bir hikayesi var, herşeyin hikayesi olduğu gibi. Bir arkadaşım elindeki eski varili ikiye kesip, kenarlarını düzeltip bana verdi. Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz. Çünkü uzun zamandır böyle bir ahşap varil arayışındayd…

Fotoğraftaki ahşap varilin de bir hikayesi var, herşeyin hikayesi olduğu gibi. Bir arkadaşım elindeki eski varili ikiye kesip, kenarlarını düzeltip bana verdi. Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz. Çünkü uzun zamandır böyle bir ahşap varil arayışındaydım.

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499162664345-FR1LRLQYTYVSFY160CZ4/bursa+yenidogan+bebek+fotografi+lacivert+tulum" alt="bursa yenidogan bebek fotografi lacivert tulum" />

bursa yenidogan bebek fotografi lacivert tulum

Sıcacık demişken, fotoğraf çekimi ortamı bebeğinizin üzerinde battaniyesi olmadan uyuyabileceği bir sıcaklıkta. Yani yetişkinler için biraz sıcak bir ortam. Bazen anneler, bebeklerini bu kadar küçükken evden çıkarmak konusunda endişe edebiliyor. Endişe edecek hiçbir şey yok. Ben onların rahat edecekleri ortam şartlarını ayarlıyorum.

<img src="https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/540d8c5ae4b02405057a24b0/1499163259373-PTRB2T3QJO79ENOE3OZI/bursa+yenido%C4%9Fan+bebek+fotografi+mavi+tulum" alt="bursa yenidoğan bebek fotografi mavi tulum" />

bursa yenidoğan bebek fotografi mavi tulum

Yenidoğan bebek fotoğrafı çekmek deneyim ve bilgi gerektiriyor. Bu alanda kendimi geliştirmem zaman aldı. Eski günleri hatırlıyorum. Aklımda çok beğendiğim fotoğraf kareleri vardı. Ama bebeği nasıl tutup şekillendirmem gerektiğini bilmediğim için o fotoğrafları çekemedim. Ben denerken bebeğin uykusu açıldı ve ağlamaya başladı. Ve ben panik oldum ve denemeyi bıraktım. Ya da ben panik olunca anne de panik oldu. Herkes panik olunca bebek daha çok ağlamaya başladı :) Bebekler ortamdaki duyguları hepimizden daha iyi sezebiliyorlar. Biz duygularımızı istemesek te onlara bulaştırıyoruz. Ortamda endişeli veya panik biri varsa bebek uykuya dalamıyor örneğin. Benim yapım orijinalinde sakin. Artık bebekleri daha iyi tanıdığım ve daha iyi iletişim kurduğum için ortamın duygu durumunu ben belirlemiş oluyorum. Gaz sancıları olmadığı sürece sakin bir şekilde uyuyorlar. Bazen gözleri açık fotoğraflar da çekiyorum.

Fotoğraf çekiminde kullandığım aksesuar ve giysilerin doğal görünümlü olmasını seviyorum. Yeryüzü renklerinde ve bebeğinizin yüzünün önüne geçmeyecek tonlarda. Bu alanda düzgün giysi ve aksesuar bulmak geçen yıllara kadar epey zordu. Bazı bebek giysilerini Polonya'dan aldım :) Neyseki son yıllarda ülkemde bu alanda bir atılım var. Bazen giysilerde yenidoğan bebek boyutunu tutturmakta zorlanabiliyorlarsa da hiç olmamasından iyidir.

Yeni doğan bebekler geleceğimiz. Onlara zaman içinde dondurulmuş özel anlar bırakabilmek, yıllar geçtikçe değeri hep artacak bu anlara, tekrar tekrar bakacaklarını bilmek güzel şey. Hoşçakalın ;)

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page